naar top
Gemeente staden

Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Ouders van sterrenkinderen die na een zwangerschap tot 140 dagen overlijden, kunnen dit voortaan registreren in een symbolisch sterrenregister van het lokaal bestuur.

Met het sterrenregister wil het stadsbestuur de ouders in staat stellen om het bestaan van hun sterrenkindje symbolisch te laten erkennen op lokaal niveau. Er zijn geen juridische gevolgen aan verbonden. Het biedt wel steun aan de ouders in hun rouwproces. Ter bevestiging van de registratie ontvangen de ouders een aandenken van het stadsbestuur.

Alle Tieltse ouders met een sterrenkind kunnen de registratie in het sterrenregister op twee verschillende manieren doen:

  • door het digitaal registratieformulier ‘sterrenkindje – registratie’ (e-loket) in te vullen
  • door persoonlijk en op afspraak langs te komen bij de dienst Burgerlijke Stand.

De registratie kan ook retroactief gebeuren.

De realisatie van een sterrenweide op de begraafplaats van Tielt, biedt een serene rustplaats voor sterrenkindjes. Sinds november 2021 kunnnen sterrenkindjes (kindjes geboren tot 179 dagen zwangerschap) of hun urne daar kosteloos begraven worden met eventuele aanduiding van hun voornaam. Vanaf 1 maart 2024 worden zij aldus ook opgenomen in het sterrenregister van de stad.

Jaarlijks neemt het stadsbestuur ook deel aan de Koesterweek, een initiatief van Berrefonds vzw die al bijna veertien jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 15 maart 2024