naar top
Gemeente staden

VK Tegelwippen - t.e.m. 31 oktober

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen vindt dit jaar opnieuw plaats. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin.

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Bovendien gaat het hier ook om een van de meest verharde regio’s van Europa. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wil door ontharding Vlaanderen groener en klimaatbestendiger maken. Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit en waterinfiltratie, verkoelt in warme periodes en is goed voor het mentale welzijn.

Hoe begin je eraan? Welke planten kies je best? Voor inspiratie kan je terecht op www.vk-tegelwippen.be. Registreer je gewipte tegels vóór 1 november via het formulier op deze website en maak kans op een prijzenpakket.

Een van de manieren om tegels te wippen is een geveltuintje aan de straatkant aanleggen.  Lees vooraf zeker het reglement ‘geveltuintjes’ na. Daarin worden de rechten en plichten omtrent aanleg en onderhoud omschreven. Je kan ook een deeltje van je tuin ontharden en omvormen tot een bloemenweide of een perk met vaste planten. Struiken of bomen aanplanten zorgt dan weer voor extra schaduw. Of misschien kan je na het tegelwippen in je tuin een moestuintje creëren?


OOK STAD TIELT WIPT TEGELS

Bij het heraanleggen van het openbaar domein heeft het lokaal bestuur steeds aandacht voor het toepassen van de principes van infiltratie en buffering van regenwater. Het project op Tielt-Noord, waarbij WVI en het lokaal bestuur samenwerken om dit regionaal bedrijventerrein op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen, is hier een voorbeeld van. Bij de recente heraanleg van de Oude Stationstraat maakten tegels plaats voor plantvakken en groene buffers en recent werd een deel van de tegels aan de Sint-Pieterskerk weggenomen om plaats te maken voor een grote boom. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ingrepen die de stad doet op vlak van ontharding en vergroening.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 22 maart 2024
VK Tegelwippen

Openingsuren & contact

Ruimtelijke Omgeving - Duurzaamheid

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 49
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht