naar top
Gemeente staden

Rijopleiding: herinvoering vorming begeleiders

Wie iemand leert autorijden, moet voortaan zelf ook opnieuw een vorming volgen.

Het vormingsmoment is verplicht voor begeleiders van kandidaat-bestuurders met een voorlopig rijbewijs M36 of M12 dat werd afgeleverd op 1 maart 2024 of daarna. De begindatum van de stageperiode geldt als referentiedatum. Op de dag van het praktijkexamen controleert het examencentrum of de begeleider het vormingsmoment tijdig gevolgd heeft en de deelname nog geldig is.

Een voorbeeld: de kandidaat-bestuurder heeft een voorlopig rijbewijs van 36 maanden met 14 juni 2026 als uiterste geldigheidsdatum (punt 4b op het voorlopig rijbewijs). De begindatum van de stageperiode is dan 15 juni 2023. De begeleider moet in dat geval dus geen vormingsmoment volgen.

Als een kandidaat-bestuurder twee begeleiders heeft, moeten beide begeleiders het vormingsmoment volgen. Minstens één van hen moet het minstens vijf maanden voor de datum van het praktijkexamen volgen.

Begeleiders die het vormingsmoment volgden in de periode 2017-2020 moeten niet opnieuw deelnemen als zij het papieren begeleidersattest, dat ze na het vormingsmoment ontvingen, kunnen voorleggen op de dag van het praktijkexamen. Als ze niet meer over het attest beschikken, kunnen ze een duplicaat aanvragen bij de rijschool of lesgever waar ze het vormingsmoment gevolgd hebben.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 12 april 2024
rijopleiding

Openingsuren & contact

Bevolking

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 35
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht