Ontharding Rameplein
Het Rameplein werd deels onthard; een groenere invulling kwam in de plaats.
- Je vindt er twee zitbanken en twee bomen, die in de zomer voor schaduw zullen zorgen.
- Er komt eind oktober nog een haagje rond het groenperk.
- Een wadi laat het oppervlaktewater op een natuurlijke manier infiltreren in de bodem.
- Speelse stapstenen en een houten vlonder maken het geheel af.
Op die manier is er opnieuw wat natuur en biodiversiteit gecreëerd in het hart van onze stad.
De werken gingen van start op 19 augustus en werden recent afgerond.
Het aanplanten van extra bomen, struiken en beplanting biedt heel wat voordelen. Ze hebben een afkoelend effect in hete zomers, vangen fijn stof op, zorgen voor speelruimte voor kinderen en bieden een rustplaats voor diverse dieren. Belangrijk is ook hun invloed op ons mentaal welzijn. Uiteraard houdt de dienst Groen en Proper bij het maken van de plantenkeuzes met tal van factoren rekening. Het aanplanten van een weldoordacht plantsoen wapent onze stad tegen de gevolgen van klimaatverandering.
ANDERE PROJECTEN
De ontharding van het Rameplein is een van de meerdere projecten die inzetten op ontharding en vergroening.
- Ter hoogte van de Sint-Pieterskerk plantte het lokaal bestuur een klimaatboom. De bestaande verharding werd er opengebroken om een groot plantvak vrij te maken voor het aanplanten van een Japanse honingboom met een stamomtrek van toen reeds 45 cm.
- Bij de heraanleg van diverse straten wordt er tevens onthard. Zo werden bij de recente heraanleg van de Egemsesteenweg, de Oude Stationstraat-Stoktmolenstraat, de Blekerijstraat en de Gruuthustestraat volwaardige plantvakken en groene buffers aangelegd. In bepaalde gevallen werden ook waterdoorlatende parkeervakken voorzien, zoals bij de heraanleg van de Klijtenstraat. De heraangelegde Kanegemstraat wordt uitgerust met een infiltrerende onderfundering, die het afstromend regenwater van het wegdek geleidelijk in de grond laat sijpelen.
- Ook Kanegem-Dorp krijgt extra groen. Ter hoogte van de parking is 100 m2 klinkerverharding opgebroken om plaats te maken voor een groene border met bloeiende vaste planten. De aanplanting is voorzien in het voorjaar van 2025, in samenspraak met Kanegem Bebloemd. De bestaande bomen blijven er behouden.
- Aan het rondpunt ter hoogte van de Oude Pittemstraat/Holdestraat wordt eind dit jaar een oppervlakte van 30 m² vergroend. De klinkers maken plaats voor een plantvak met bloeiende en bijvriendelijke vaste planten en een nieuw boompje.
ZELF ONTHARDEN
Ook in je eigen tuin kan je verharding beperken en meer groen aanplanten.
Een van de manieren om dat te doen, is een geveltuintje aan de straatkant aanleggen.
Lees vooraf zeker het reglement geveltuintjes na. Daarin worden de rechten en plichten omtrent aanleg en onderhoud omschreven. Je kan ook een deeltje van je tuin ontharden en omvormen tot een bloemenweide of een perk met vaste planten. Struiken of bomen aanplanten zorgt dan weer voor extra schaduw. Of misschien kan je in je tuin een moestuintje creëren?
Nog tot en met 31 oktober kan je deelnemen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wil door ontharding Vlaanderen groener en klimaatbestendiger maken. Wie deelneemt maakt kans op een prijs! Meer info op www.vk-tegelwippen.be.