naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Erfgoeddag - Open dag CC Gildhof

Ter gelegenheid van Erfgoeddag op zondag 22 april houdt het Cultuurcentrum Gildhof een open dag. Tijdens een rondleiding krijg je zicht op de werken en een kleine maar boeiende expo vertelt je alles over verleden en toekomst van het gebouw.

 

Cultuurcentrum Gildhof is al meer dan een eeuw een vast bouwkundig ingrediënt van de Sint-Michielstraat. Ten tijde van de bouw was dat een pas aangelegde as die de Ieperstraat verbond met het station. Tielt was toen nog een centrum waar de omringende landbouw en kleine nijverheid het gezicht bepaalden. Lokale adel en geestelijkheid waakten er over arbeid en zielenheil.

 

Met de grondige sanerings- en renovatiewerken maakte de stad een opmerkelijke keuze voor het behoud van een vertrouwd en waardevol pand, met respect voor zijn oorspronkelijke functie: een feest- en cultuurpaleis voor het volk. Cultuur kiest erfgoed dus …

 

Vandaag, tussen de noodzakelijke reinigingsfase en het herinrichten in, staat de schouwburg bijna letterlijk in zijn blootje. Dat laat toe om structuren en gebinten te zien die dateren van 1905. Zo geeft het gebouw plots een deel van zijn opmerkelijke geschiedenis prijs. Een unieke kans om in het verleden van onze cultuurtempel te duiken en een zicht te krijgen op de inspanningen die worden geleverd om de schouwburg te behouden en te actualiseren.

 

EXPO

En die geschiedenis is even bewogen als boeiend. Ter gelegenheid van Erfgoeddag grasduinen we in die rijke historie van het Gildhof. We ontvangen geïnteresseerden op zondagnamiddag 22 april met een kleine maar boeiende expo over verleden en toekomst van het gebouw. Wie stond aan de wieg van de schouwburg aan het begin van de twintigste eeuw? Welke waren de politieke en sociale drijfveren voor zo’n prachtig bouwwerk in die tijd? Wie was de architect die zich aan deze opdracht mocht wagen? Mochten stenen kunnen spreken, dan vertelden ze honderduit over de zovele bewoners en passanten. Want wat ooit werd gebouwd voor cultuur, kende door de jaren heen vele en soms zeer onverwachte gebruikers. Die allen hun sporen nalieten. Meteen lichten we ook een tipje van de sluier op wat het toekomstige uitzicht van ons vertrouwde Gildhof betreft.

 

RONDGANG

De werf van de schouwburgrenovatie is op Erfgoeddag uitzonderlijk toegankelijk van 14u00 tot 17u00. Op geregelde tijdstippen, en in ter plaatse samengestelde groepjes, nemen we je ook mee in de schouwburg zelf, waar je zicht krijgt op de werken en bouwkundig waardevolle elementen.

 

PRAKTISCH

Zondag 22 april 2018 – 14u00 tot 17u00

CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, 8700 Tielt

 

MEER INFO

CC Gildhof – T 051 42 82 20 - reservatiedienst.gildhof@tielt.be

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 30 maart 2018
cc gildhof

Openingsuren & contact

Cultuurcentrum Gildhof

adres
Sint-Michielstraat 98700Tielt
Tel.
051 42 82 20
Nieuwsoverzicht