naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Prijsuitreiking Wedstrijd Rookvrije Klassen

Op 29 mei ontving Stad Tielt een delegatie van de deelnemers aan de 'Wedstrijd Rookvrije Klassen' in het stadhuis om tijdens een feestelijke receptie hun klassendiploma en gadget voor elke rookvrije leerling in ontvangst te nemen.

 

STAD TIELT BELOONT ROOKVRIJE KLASSEN

De ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ moedigt leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs aan om niet te roken of hen te helpen om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vroege adolescentie (12 -14 jaar) de periode is waarin jongeren beginnen met roken.

In Tielt namen klassen uit De Bron en het VTI deel aan de wedstrijd. Stad Tielt ondersteunt dit project en wil hen in de bloemetjes zetten!

 

DE WEDSTRIJD

De leerlingen van de klassen die deelnemen aan de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ sluiten een contract af om gedurende 6 maanden (oktober - maart) rookvrij te blijven of te worden. Als 90 % van de klas op het einde van die 6 maand rookvrij is, ontvangen ze een diploma van ‘rookvrije klas’. Centraal in deze wedstrijd staat het elkaar steunen en aanmoedigen om rookvrij te blijven.

Aan de wedstrijd is eveneens een creatief luik verbonden: deelnemende klassen konden een fotoreeks of stripverhaal maken over niet (beginnen) roken. Zowel vanuit het VTI als De Bron werden een aantal stripverhalen ingezonden. Klik hier om de inzendingen te bekijken.

 

GUNSTIG EFFECT OP LANGE TERMIJN

Onderzoek toont aan dat de wedstrijd een gunstig effect heeft op het rookgedrag van jongeren, ook op lange termijn: onder de leerlingen die ooit deelnamen aan de wedstrijd vinden we na ongeveer 4 tot 5 jaar slechts 17 % rokers, terwijl dit bij de leerlingen die nooit deelnamen aan de wedstrijd bijna 32 % is.

De wedstrijd heeft een positieve invloed op pogingen om te stoppen met roken: rokende leerlingen die ooit deelnamen aan de wedstrijd ondernemen meer stoppogingen dan de leerlingen die dat niet deden.

 

DE WEDSTRIJD IN DE SCHOLEN TE TIELT

In Tielt startten 20 klassen met veel enthousiasme met de wedstrijd. 12 klassen uit De Bron en 8 klassen uit het VTI (in totaal 280 leerlingen) haalden de eindstreep.

De klassen moesten gedurende 6 maanden minstens 90 % rookvrij zijn om te winnen. Volgende klassen namen deel aan de wedstrijd:

De Bron Tielt VTI Tielt

2 MOD c

2 MOD d

2 MOD e

2 MOD f

2 GRL a

2 GRL b

2 GRL c

2 LAT a

2 LAT b

2 LAT c

2 MOD a

2 MOD b

 

 

 

 

2BVL a

2BVL b

2 BVL c

2HT

2IW a

2IW b

2ME a

2ME b

Proficiat aan alle klassen. Zij ontvangen een welverdiend klassendiploma en een gadget (een stylus)!

 

HET CHARTER GEZONDE STAD

Tielt ondertekende in 2013 het charter ‘Gezonde Stad’ en zet daarmee de komende jaren het thema gezondheid uitdrukkelijk op de agenda.

Het Sociaal Huis krijgt hierin een regierol. In december 2014 vond de eerste vergadering van de gezondheidsraad plaats. Het logo ‘Gezonde Stad Tielt’ kan voortaan worden toegekend aan alle gezondheidsbevorderende initiatieven, die ondersteund worden door LOGO.

In het kader van het charter voorzag de stad tijdens de receptie voor de leerlingen naast chips en cola ook een gezond alternatief, nl. aardbeien, druiven en water. Zo wil het stadsbestuur aanmoedigen dat een receptie niet steeds gepaard moet gaan met alleen maar chips en suikerrijke dranken.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 30 mei 2018
Blijf rookvrij

Openingsuren & contact

Bestuursadministratie - Secretariaat

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 20
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht