naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ziekte van Newcastle: meest recente stand van zaken

De maatregelen die Voedselagentschap FAVV begin juli instelde om de verspreiding van de ziekte van Newcastle tegen te gaan, worden per 1 augustus vervangen door een nieuw ministerieel besluit.

Ter herinnering: begin juli ging een verbod in op het verzamelen (markten en tentoonstellingen) en verhandelen (ook uitwisselen) van pluimvee, zowel voor professionelen als hobbyisten.

Verlenging

Het nieuwe besluit bepaalt dat bovenstaand verbod voor onbepaalde tijd wordt verlengd, gezien er nog steeds bijkomende ziektehaarden worden vastgesteld. 

Voor hobbypluimveehouders blijft het verbod hoe dan ook onverkort gelden; voor professionele pluimveehouders is evenwel een afwijking voorzien.

Professionelen

Die afwijking bepaalt dat professionelen hun commerciële verzamelingen (inbegrepen openbare markten) mogen hernemen, mits zij de vereiste identificatie, tracering en vaccinatie van de te koop aangeboden dieren kunnen voorleggen. 

Concreet betekent dit dat vervoer naar de markt steeds gedekt dient te zijn door een FAVV-vervoersdocument met datum, oorsprong, bestemming en aantal dieren. Ook dient de handelaar de nodige vaccinatiebewijzen te kunnen voorleggen aan de marktverantwoordelijke.

Meer informatie

Het ministerieel besluit en het bijhorende vervoersdocument zijn beschikbaar op de website van het FAVV, www.favv.be.

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 31 juli 2018
pluimvee

Openingsuren & contact

Bestuursadministratie - Secretariaat

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 20
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht