naar top
Gemeente staden

Thielt 1918: herdenking 100 jaar Franse bevrijding

In oktober is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Na vier jaar Duitse bezetting gaven Franse troepen de Tieltenaars hun vrijheid terug. 100 jaar na datum blikt Tielt terug en eert haar bevrijders.

 

Dat gebeurt aan de hand van een stadswandeling met herdenkingsborden en twee herdenkingsceremonieën, op zaterdag 20 oktober en op zondag 11 november.

 

STADSWANDELING MET HERDENKINGSBORDEN

Tussen 5 oktober en 12 november kan je de bewegwijzerde stadswandeling ‘Thielt 1918’ doen. Het wandeltraject is zo’n 3 km lang en start en eindigt op de Markt in Tielt. Op vijf locaties staan tijdelijke herdenkingsborden die je tekst en uitleg geven bij diverse thema’s ('Het leven herneemt gestaag', 'De Duitse aftocht', 'Schade en heropbouw', 'Tielt Duits, Frans en Amerikaans hoofdkwartier' en 'Dodentol en Spaanse griep'. Daarnaast vind je tijdens de wandeling nog permanente gevelborden of opschriften terug met uitleg over de Duitse bezetter. In de rubriek 'Downloads' hieronder kan je het wandeltraject downloaden.

 

HERDENKINGSCEREMONIE 'LA BATAILLE DE LA LYS' - ZATERDAG 20 OKTOBER

In oktober 1918 werden verschillende steden in onze regio door Franse soldaten bevrijd. Tielt werd bevrijd door het 5de Regiment Infanterie. Heel wat veldslagen en bevrijdingsacties in deze periode kregen de naam ‘La Bataille de la Lys’. Omwille van de honderdste verjaardag van de bevrijding van de Eerste Wereldoorlog organiseert dit regiment samen met de commissaris-generaal Paul Breyne (voorzitter van het federale organisatiecomité voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog) een herdenkingsceremonie op zaterdag 20 oktober 2018. Er wordt hulde gebracht op verschillende militaire ereperken, ook in Tielt.

Alle Tieltse burgers zijn van harte welkom om mee hulde te brengen aan de Franse bevrijder.

 

Programma

11u30 à 11u40 | Markt Tielt | Onthaal van de aanwezigen

11u50 | Markt Tielt | Ceremonie ter nagedachtenis van de soldaten van het 5de Regiment Infanterie met evocatie van de bevrijdingsdagen van 17 tot 29 oktober 1918

12u00 | Vorming van een stoet naar het militair ereperk op de stedelijke begraafplaats Tielt

12u15 | Ceremonie ter ere van de vier in Tielt gesneuvelde en begraven Franse soldaten van het 5de Regiment Infanterie met bloemenhulde

12u30 | Vertrek in stoet naar het stadhuis

12u40 | Receptie in het stadhuis

 

Locaties

Stadhuis Tielt, Markt 13, Tielt

Stedelijke begraafplaats (militair ereperk), Krommewalstraat 9, Tielt

 

HERDENKINGSCEREMONIE '100 JAAR WAPENSTILSTAND' - ZONDAG 11 NOVEMBER

10u00 | Monument der gesneuvelden, 't Vijverhof Kortrijkstraat | Traditionele optocht met planten vredesboom

 

MEER WETEN OVER WO I ?

Breng een bezoek aan de interactieve Belevingsruimte ‘Tielt in WO I’ in het koetshuis van Mulle de Terschueren. Elke woensdag en zondag gratis toegankelijk tussen 14u00 en 17u00.

 

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 september 2018