naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Thielt 1918: herdenking 100 jaar Franse bevrijding

In oktober is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Na vier jaar Duitse bezetting gaven Franse troepen de Tieltenaars hun vrijheid terug. 100 jaar na datum blikt Tielt terug en eert haar bevrijders.

 

Dat gebeurt aan de hand van een stadswandeling met herdenkingsborden en twee herdenkingsceremonieën: de eerste vond plaats op zaterdag 20 oktober (La Bataille de la Lys) en de tweede is gepland voor zondag 11 november.

 

STADSWANDELING MET HERDENKINGSBORDEN

Tussen 5 oktober en 12 november kan je de bewegwijzerde stadswandeling ‘Thielt 1918’ doen. Het wandeltraject is zo’n 3 km lang en start en eindigt op de Markt in Tielt. Op vijf locaties staan tijdelijke herdenkingsborden die je tekst en uitleg geven bij diverse thema’s ('Het leven herneemt gestaag', 'De Duitse aftocht', 'Schade en heropbouw', 'Tielt Duits, Frans en Amerikaans hoofdkwartier' en 'Dodentol en Spaanse griep'. Daarnaast vind je tijdens de wandeling nog permanente gevelborden of opschriften terug met uitleg over de Duitse bezetter. In de rubriek 'Downloads' hieronder kan je het wandeltraject downloaden.

 

HERDENKINGSCEREMONIE '100 JAAR WAPENSTILSTAND' - ZONDAG 11 NOVEMBER

Programma

10u00 | Samenkomst van de genodigden en afgevaardigden en leden van de Vaderlandslievende Verenigingen aan het Monument der Gesneuvelden, Kortrijkstraat 68, Tielt

Optocht voorgegaan door KH Vermaak Na Arbeid met hulde en bloemenneerlegging aan diverse herdenkingsmonumenten: Monument der Gesneuvelden, Stanislaspoort en de Stedelijke Begraafplaats

Einde van de optocht is voorzien aan Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42-46, Tielt

Aansluitend | Planten van een vredesboom en onthulling van een herdenkingsbord in het stadspark Mulle de Terschueren

11u00 | Academische zitting met verwelkoming door mevrouw Els De Rammelaere, Burgemeester Stad Tielt, mevrouw Henrike Radermacher, vertegenwoordiger van de Duitse ambassade, eventuele andere vertegenwoordigers van ambassades, gevolgd door een uiteenzetting door de heer Jan Vandermeulen over de gebeurtenissen van oktober en november 1918 en de bevrijding van Tielt

Muzikale intermezzi door Noa en Teo Stanciu en Sofie Moors (SAMW)

 

Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan de ceremonie! We doen ook een warme oproep om kinderen te laten meestappen in de optocht en bloemen neer te leggen.

 

MEER WETEN OVER WO I ?

Breng een bezoek aan de interactieve Belevingsruimte ‘Tielt in WO I’ in het koetshuis van Mulle de Terschueren. Elke woensdag en zondag gratis toegankelijk tussen 14u00 en 17u00.

 

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 september 2018