naar top
Gemeente staden

Euro-Children zoekt gastgezinnen

Zoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro-Children kinderen uit probleemgebieden in Europa bij ons op vakantie. De organisatie zoekt daarvoor Vlaamse gastgezinnen.

 

Euro-Children verwelkomt deze zomer ongeveer vijfentwintig kinderen, waarvan twintig die voor de eerste keer komen. Ze zijn afkomstig uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl.

Alhoewel de nucleaire ramp in Tsjernobyl al dateert van 26 april 1986, zijn de gevolgen nog steeds actueel. Van de miljoenen mensen die destijds werden blootgesteld aan een te hoge stralingsdosis, zijn er inmiddels duizenden overleden. De opgelopen radioactiviteit heeft voor velen pas jaren later geleid tot kanker. Ook de kinderen van deze generatie blijven niet gespaard. Het is een vaststaand feit dat het aantal kankergevallen bij de kinderen zeer hoog ligt, vooral in de vorm van schildklierkanker en leukemie.

Niet alleen de radioactieve besmetting vormt een gezondheidsprobleem. Ook de eenzijdige,  nutriëntenarme voeding en de permanent vervuilde omgeving zijn de oorzaak van een algemene zwakke gezondheid. Vooral bij kinderen wordt heel wat bloedarmoede vastgesteld. Een vakantie in ons land, zelfs al is het maar voor enkele weken, betekent een enorme boost voor hun gezondheid.

De meeste kinderen keren elk jaar terug naar hetzelfde gastgezin, maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten. Dit jaar verwacht Euro-Children twintig jongens en meisjes tussen 8 en 12 jaar, die voor het eerst naar Vlaanderen zullen komen. Voor hen zoekt men nieuwe gastgezinnen die op hun beurt vriendschapsbanden willen onderhouden met deze kinderen en hun ouders.

Kandidaat-gastgezinnen kunnen contact opnemen op het nummer T 0495 67 82 37 of mailen naar info@euro-children.be. Bijkomende informatie vind je hier.

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 februari 2019