naar top
Gemeente staden

Maart = Jeugdboekenmaand!

In maart is het weer zover: in heel Vlaanderen slaan de kinderen ijverig aan het lezen tijdens de Jeugdboekenmaand. Het thema dit jaar is ‘vriendschap’.

 

DE LEESTOREN

In maart houden we via onze ondertussen alom bekende leestoren bij hoeveel boeken de kinderen lezen. Dit jaar gaan we voor een propvolle toren, goed voor 600 kilogram boeken! Doen jullie mee? Er valt uiteraard ook iets mee te verdienen… Hoe meer je leest, hoe meer knikkers je immers kan verzamelen. Tijdens het slotfeest op 30 maart kan je in het knikkerstrijdperk treden! De Boutique Madammen komen langs om de boel verder op stelten te zetten. Dit jaar is het trouwens het laatste jaar dat we met de leestoren werken. Smijt je er dus nog eens helemaal voor om de toren maximaal gevuld te krijgen… Lezen maar!

Slotfeest

Op zaterdag 30 maart

In de bibliotheek

Van 9u30 tot 12u00

Gratis deelname – inschrijven niet nodig

 

BINNENSPEELDAG

Met een binnenspeeldag op woensdag 6 maart brengen we kinderen bij elkaar rond een spannend gezelschapsspel. Iedereen is trouwens welkom, ook tieners en volwassenen. Want net als op vriendschap staat er geen leeftijd op speelplezier.

Op woensdag 6 maart

In de bibliotheek

Van 15u00 tot 18u00

Gratis deelname – inschrijven niet nodig

M.m.v. dienst Jeugd

 

VOORLEESUURTJE – MINIMUSICAL: LOTTA EN DE SLODDERKIP

Met dit voorleesuurtje betrekken we ook onze allerkleinste lezertjes bij de Jeugdboekenmaand. Onze allerjongste leners kunnen nog niet lezen, maar met wat hulp kunnen ze evenzeer genieten van boeken. Op 13 maart komen de artiesten van Weerwolf vzw met een minimusical over Lotta en de slodderkip naar de bib van Tielt. Lotta de kip vertelt en zingt over wat haar allemaal overkomt. Het lijkt alsof de kippen een gezapig leventje leiden op de boerderij. Tot ze plots merken dat er allerlei spulletjes verdwijnen die ze vervolgens terugvinden op plaatsen waar je ze helemaal niet zou verwachten. Wat is er aan de hand?

Op woensdag 13 maart

In de bibliotheek

Van 15u00 tot 16u00

Voor kinderen van de tweede en derde kleuterklas

Gratis – inschrijven via bibliotheek@tielt.be of 051 42 82 10

 

MUZISCH SPEKTAKEL

De studenten van Vives werken samen met de basisschool De Springplank een muzisch spektakel uit rond het thema Vriendschap. Ze selecteren een aantal boeken waarin vriendschap de rode draad is. Het wordt een spektakel waarbij stunts en grappen niet uit de weg worden gegaan. De kinderen geven het beste van zichzelf met een lied en een lach, met toneel en dans, met bruisende verhalen uit buitengewone boeken.

Door studenten van Vives, onder begeleiding van Steef Coorevits.

Met de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van basisschool De Springplank.

Dinsdag 26 maart

Namiddagvoorstelling voor de scholen om 14u00

Avondvoorstelling voor iedereen om 19u30

In de schouwburgzaal van Cultuurcentrum Gildhof

Gratis – reserveren: reservatiedienst.gildhof@tielt.be of 051 42 82 20

 

VERHALEN VAN VRIENDSCHAP

De bib ging samen met een klas vijfdejaars van De Bron op zoek naar boeiende verhalen van vriendschap. Dit leverde twaalf getuigenissen op die die je vindt op www.verhalenvanvriendschap.be.

 

BOEKEN OVER VRIENDSCHAP

De bibliotheek is een goed gevulde schatkamer aan vriendschappen. Er zijn Jip en Janneke, Jommeke en Filiberke, Asterix en Obelix, Quick en Flupke. Maar er zijn ook boeken als ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini, ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa, ‘De geniale vriendin’ van Elena Ferrante, ‘De verborgen geschiedenis’ van Donna Tartt … Zoveel verhalen van vriendschap die ons doen inzien dat elke vriendschap uniek is en dat we als mens niet zonder vrienden kunnen. We hopen dat de Jeugdboekenmaand van 2019 niet enkel eindigt met het ontdekken van nieuwe verhalen maar ook met het sluiten van nieuwe vriendschappen.

 

 

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 28 februari 2019
Jeugdboekenmaand 2019

Openingsuren & contact

Bibliotheek

adres
Lakenmarkt 98700Tielt
Tel.
051 42 82 10
Nieuwsoverzicht