naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bebloemingswedstrijd

Als de lente aanbreekt, komen traditioneel ook de bebloemingswedstrijden aankloppen. In Tielt kennen die een sterke traditie. Dit jaar sluiten ze aan bij de een actueel thema: de klimaatproblematiek.

 

ONAFSCHEIDELIJK: BIJEN EN PLANTEN

De bijenpopulatie neemt helaas op onrustwekkende wijze af en dit heeft onder meer met de klimaatwijzigingen te maken. De bloeitijd van bloemen en hun bestuiving zijn ontregeld.

Bijen en hommels vormen echter letterlijk en figuurlijk een kruisbestuiving met bloemen en planten. ‘Bijen in de problemen’ betekent dus ook ‘planten in de problemen’.

De groot-Tieltse bebloemingswedstrijden hebben dit jaar extra aandacht voor deze thematiek. Hiermee sluiten ze zich aan bij de ‘Laat het zoemen met bloemen’-campagne, waarbij de provincie West-Vlaanderen gratis bloemenzaad voor bij-vriendelijke tuinen ter beschikking stelt (zie ook www.west-vlaanderen/bijen). 

De positief-kritische blik van de juryleden zal deze zomer dus niet enkel gericht zijn op de vele specifieke bloembakken, -borders en -schalen. Ze nemen het totaalplaatje in ogenschouw, dus ook de bloemrijke vaste planten en de perken met bloemenweidemengsels. Wie meent dat deelnemen aan de bebloemingsprijskamp zinloos is om reden van een zelden wijzigende, maar toch floristieke tuin, heeft het verkeerd voor. Schrijf in met om het even welke bloei!

 

ELKE BIJDRAGE TELT

Elke vorm van bebloeming betekent een stimulans voor het in de natuur zo noodzakelijke insectenbestand. Een cruciale manier om onder andere bijen en hommels terug op te waarderen, is zorgen voor genoeg bloeiende planten in het landschap om zo het tekort aan stuifmeel en nectar tegen te gaan. Misschien lijkt het op het eerste zicht een beperkte inbreng voor het klimaat, maar elke bijdrage telt! Bebloemers kunnen in de huidige klimaatdebatten zowat voor eerstelijnsijveraars doorgaan …

 

Bebloem dus volop! Je bevordert de biodiversiteit door het aantrekken van onder meer bijen en vlinders. Het is bovendien fijn dat je zo ook kleur en gezelligheid in de straat brengt … Kortom, ga zelf tot de actie over en wees, hoe klein de bijdrage ook, een voorbeeld van klimaatbevordering!

 

DOE MEE!

Nog steeds niet overtuigd van de meerwaarde van (be)bloemen? De vier bebloemingscomités zorgen er nochtans ook in 2019 voor dat deelnemers aan de bebloemingswedstrijden tevreden mensen zijn: kosteloze inschrijving in april met teelaarde erbovenop en een prijs in oktober na een goede beoordeling. Veel succes met deze tegelwijsheid voor ogen: wie van bloemen houdt, zal ze plukken; maar wie er echt om geeft, geeft ze water en aandacht!

 

Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle

De inwoners van deze deelgemeenten ontvangen een schrijven met de nodige info. Onderstaande contactpersonen geven je graag meer informatie:

Aarsele: L. Van Ryckeghem, Donsegemstraat 4 - T 0475 64 44 56

Kanegem: D. Coussée, Haantjesstraat 39 - T 0476 22 34 26

Schuiferskapelle: I. Gurdebeke, Brouwerijstraat 3 - T 0474 58 55 12

 

Tielt

 

Inschrijven

  • Inschrijven is gratis.
  • De inschrijfstrook (Stadsmagazine april, valt in de bus 28 en 29 maart) geef je voor eind april volledig ingevuld af aan het Stadspunt in het stadhuis.
  • Bij afgifte van die strook ontvang je een bon die recht geeft op één zak teelaarde.

 

Teelaarde

  • Af te halen bij de Technische Loods op woensdag 8 mei.
  • De juiste plaats en uren staan op de bon vermeld.

 

Beoordeling

De beoordeling gebeurt in de loop van de week van 22 juli. Wie minimum 65% behaalt, valt in de prijzen.

 

Proclamatie en prijsuitreiking

Alle prijswinnaars worden persoonlijk uitgenodigd voor de proclamatie en prijsuitreiking die plaatsvindt op vrijdag 4 oktober in de Europahal.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 21 maart 2019
bebloeming

Openingsuren & contact

Bestuursadministratie - Secretariaat

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 20
F
051 40 51 89
Nieuwsoverzicht