naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vakantieplannen? Vraag je reisdocumenten tijdig aan!

Ga je op reis? Vergeet dan zeker niet om tijdig je reisdocumenten na te kijken en indien nodig aan te vragen.

 

Controleer minstens een maand voor vertrek of je beschikt over de noodzakelijke documenten! Vraag info bij het reisbureau of bij de dienst Bevolking.

 

Reisdocumenten

Kinderen jonger dan 12 jaar

Kids-ID

Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, dient een kind te beschikken over een Kids-ID. Het document is 3 jaar geldig (ook al wordt het kind in deze periode 12 jaar). Bij de aanvraag is het kind vergezeld door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent. Breng een recente pasfoto (met witte achtergrond) mee van het kind en de vervallen Kids-ID (indien van toepassing).

 

Biometrische reispas

Om buiten de Europese Unie te kunnen reizen, moet een kind in principe net zoals volwassenen beschikken over een biometrische reispas (internationale reispas). Sommige landen aanvaarden echter ook een Kids-ID, wanneer het kind vergezeld is van de ouders. De lijst van landen is beschikbaar bij de dienst Bevolking of via www.diplomatie.belgium.be. Bij de aanvraag is het kind vergezeld door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent en die zijn toestemming verleent. Breng 1 recente pasfoto mee van het kind. Je kan cash of met Bancontact betalen.

 

Reisdocumenten

Volwassenen en jongeren

eID

De eID-kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie.

 

Als je dus vaststelt dat:

  • jouw kaart vervallen is of vervalt kort vóór of tijdens je vakantie,
  • jouw kaart niet lang genoeg geldig is volgens de inreisvoorwaarden van het vakantieland (bijvoorbeeld Turkije, waar je eID nog minimaal 2 maanden geldig moet zijn na datum van inreis),
  • jouw kaart een defect vertoont (verloren chip, loszittende chip, barst in kaart),
  • jouw kaart gestolen of verloren is,

wacht dan niet tot kort voor de afreis, maar neem onmiddellijk contact op met de dienst Bevolking.   Je kan immers aan een grenscontrole de toegang tot een land geweigerd worden indien je niet beschikt over een geldige identiteitskaart of indien je beschikt over een eID met gebreken.

 

Biometrische reispas

Een reispas is noodzakelijk om te reizen buiten de Europese Unie. De reispas is 5 (<18j.) of 7 (>18j.) jaar geldig en vraag je persoonlijk aan bij de dienst Bevolking. Jongeren tussen 12 en 18 jaar moeten vergezeld zijn door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent en die zijn toestemming verleent. 

Breng bij de aanvraag de volgende documenten mee: jouw identiteitskaart, 1 recente pasfoto in het vooraanzicht getrokken en met witte achtergrond, eventueel jouw oude reispas of een bewijs van verlies of diefstal door de politie. Je kan cash of met Bancontact betalen.

 

De aanvraagprocedure neemt normaal 5 werkdagen in beslag vanaf het doorsturen van de biometrische gegevens. In drukkere vakantieperiodes is het echter mogelijk dat de leveringstermijn oploopt. Vandaar dat wij aanraden om minimum 3 weken voor vertrek de reispas aan te vragen. Heb je ook een visum nodig, dan moet je nog vroeger langskomen.

 

Dringende gevallen

In dringende gevallen kan je ofwel een eID in spoed of een reispas in spoed aanvragen.

De kostprijs verschilt naargelang de snelheid waarmee het reisdocument moet afgeleverd worden en de opgelegde inreisvoorwaarden. Heb je een dringend probleem met je reisdocument, contacteer onmiddellijk de dienst Bevolking, zodat wij een gepaste (en de goedkoopste) oplossing voor jou kunnen vinden.

 

Document Aanvraag (plaats en uur) Afhaling (plaats en termijn) Kostprijs (volwassen) Kostprijs (minderjarigen)
         
Kids-ID (gewoon) Tielt Tielt - 2 weken / 6,50 euro (<12j.)
eID (gewoon) Tielt Tielt - 2 weken 16 euro 16 euro (>12j.)
reispas (gewoon) Tielt Tielt - 5 werkdagen 70 euro 35 euro (<18j.)
eID + Kids-ID (spoedprocedure) Tielt, voor 15u00 Tielt - 2 dagen 84 euro 84 euro
eID + Kids-ID (superspoedprocedure) Tielt, voor 15u00 Tielt - 1 dag 128 euro 128 euro
eID + Kids-ID (superspoedprocedure) Tielt, voor 15u00 Brussel - 1 dag 96 euro 96 euro
reispas (spoedprocedure) Tielt, voor 15u00 Tielt - 24 uur 250 euro 210 euro
reispas (superspoedprocedure) Tielt, voor 15u30 Brussel - 4,5 uur * 310 euro 270 euro
reispas (superspoedprocedure) Brussel, voor 15u30 (week) Brussel - 4,5 uur * 350 euro 320 euro
* kantoor Brussel is in de week geopend van 08u30 tot 20u00 en op zaterdag van 08u30 tot 12u30 (kwartier voor sluitingstijd aanmelden)

 

Meer info: 

www.diplomatie.belgium.be

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 april 2019
reizen

Openingsuren & contact

Bevolking

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 35
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht