Switch naar duurzame evenementen

Switch naar duurzame evenementen!

Van externe organisaties verwachten we dat zij ons voorbeeld zoveel mogelijk volgen door ook de duurzame kaart te trekken bij de organisatie van hun evenementen.

Vanaf 1 januari 2022 mogen overheden op hun evenementen ook geen voedingsmiddelen aanbieden in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik. Het gaat hier om wegwerpborden, wegwerpbestek, wegwerpbekers (bv. voor soep, pasta), aluminiumfolie en wegwerprecipiënten (bv. voor hamburgers, slaatjes, frieten). Voorverpakte voedingswaren in wegwerpverpakking, zoals voor snoep, chocolade of chips, zijn wel nog toegelaten.

Eerste stap: wordt mijn activiteit als een “evenement” beschouwd?

De wetgeving is van toepassing op evenementen. Je moet afwegen of jouw activiteit al of niet als een evenement beschouwd wordt.

Een evenement is een gebeurtenis op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis, enz., dat publiek aangekondigd wordt (iedereen is welkom, al of niet tegen betaling), op een welbepaald tijdstip, tijdelijk (geen permanent karakter), op publiek of privaat terrein, in een open of afgesloten ruimte (vb. een gemeenteplein, een gemeentepark, een sportstadium, een cultuurcentrum, een concertzaal). Voldoet jouw activiteit cumulatief aan deze voorwaarden, dan is het een evenement.

Enkele voorbeelden: een kermis, braderij, (muziek)festival, dorpsfeest, sportmanifestatie, fuif van een jeugdbeweging. Een straatfeest of sportactiviteit die louter op uitnodiging gebeurt, wordt niet als een evenement beschouwd.

Wat houdt deze omslag in als je een evenement organiseert?

U ben verplicht om herbruikbare drankrecipiënten te gebruiken. Dit is overigens al verplicht sinds 1 januari 2020. Wordt er naast drank ook voeding gegeven, dan moedigen we het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding sterk aan, alhoewel dit niet verplicht is als de overheid geen dominerende rol speelt bij de organisatie. De 95%-sorteerregel als alternatieve piste om toch wegwerpbekers te mogen gebruiken, de bewijslast ligt bij de organisator, laten we niet meer toe omdat dit niet te controleren valt.

Als organisator dien je een melding evenement in te dienen via de gemeentelijke website. In de beslissing zal je ook geïnformeerd worden over welke regels voor jouw evenement van toepassing zijn. Elk evenement is specifiek en wordt hierbij nauwgezet afgetoetst aan de wetgeving en de beslissingsbomen die OVAM ter beschikking stelt.

Op volgende websites van de OVAM kan je heel wat informatie terugvinden over de wetgeving, handige tips en tricks, infofiches, uitgewerkte praktijkvoorbeelden, enz. Wetgeving cateringmateriaal (vlaanderen.be), www.groenevent.be

Focus op herbruikbare drankrecipiënten

Glas is de meest duurzame keuze om drank te schenken maar op activiteiten waar glas een probleem is omwille van de veiligheid, kies je voor herbruikbare bekers. Die zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Een extra pluspunt is dat het terrein achteraf veel properder achterblijft.

Meulebeekse verenigingen en scholen kunnen herbruikbare bekers ontlenen via de kringwinkel Midwest. Meer info vind je op de website van de kringwinkel of via www.ivio.be.

Hou er wel rekening mee dat er met herbruikbare bekers een andere personeelsinzet nodig is. Er moet (eventueel) een waarborg teruggegeven worden, er moet een inzamelpunt zijn en de afwas moet gebeuren. Achteraf is er wel minder opruimwerk. Op de website van OVAM vindt u handige infofiches terug om u op weg te helpen. Infofiches herbruikbare bekers (BE; 2020).pdf

Het is wel toegelaten dat een cateraar die de drank uitschenkt (bv. aan de toog of in een kantine), gebruik maakt van eenmalige drankverpakkingen op voorwaarde dat deze drankverpakkingen volledig apart ingezameld worden (conform de wettelijke sorteerregels) om te recycleren. Bijvoorbeeld, een drank uit een eenmalige verpakking (pet, glas, brik, blik…) inschenken in een herbruikbare beker of glas mag, de drank meegeven aan de consument in een eenmalige drankverpakking of wegwerpbeker mag niet. Zo garanderen we dat eenmalige drankverpakkingen correct worden ingezameld en niet achteraf in het restafval belanden of als zwerfvuil achterblijven.

Het gebruik van drankautomaten met voorverpakte dranken mag, ook als die verpakkingen niet herbruikbaar zijn. Wel moeten in de onmiddellijke nabijheid van de automaten en op alle plaatsen waar dranken genuttigd worden, vuilnisbakken opgesteld staan voor de gescheiden inzameling van het pmd en ervoor worden gezorgd dat die effectief worden ingezameld voor recyclage.

  • Sinds 1 januari 2022: wetgeving herbruikbaar cateringmateriaal voor voeding
Naar top