naar top
Gemeente staden

Maatregelen coronavirus

VANAF MAANDAG 7 MAART: CORONABAROMETER KLEURT GEEL
Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.

Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer
 • Een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
 • Een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
 • Ook is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
 • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.
Covid Safe Ticket
 • Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.
Reisregels vanaf 11 maart
 • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
 • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
 • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
 • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
 • Voor de meest actuele reisadviezen kan je  op deze federale website terecht. 
Thuiswerk
 • Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Covid Safe Ticket

Je kan je eigen vaccinatiecertificaat downloaden via:
mijngezondheid.be
 
Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
 
Of je vraagt een papieren versie aan via 078 78 78 50 en ontvangt die een paar dagen later per post.

SCANNER VOOR HORECA EN EVENEMENTEN
Voor controle bij toegang tot je zaak of event heb je een scanner nodig.
Je kan die downloaden via www.covidscan.be 


BESMETTINGSCIJFERS SPECIFIEK VOOR TIELT  

Je kan de evolutie van de Sciensano-cijfers specifiek voor Tielt volgen via deze linkDe cijfers krijgen elke dag een update mee.