naar top
Gemeente staden

Maatregelen coronavirus

UPDATE WOENSDAG 24 MAART - FEDERAAL OVERLEGCOMITE

Tijdens de zgn. 'Paaspauze' gelden volgende maatregelen:

Samenkomsten buiten maximaal 4 personen

Kinderen t.e.m. 12 jaar worden niet meegeteld. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.

Niet-essentiële winkels op afspraak

Het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, hangt af van de grootte van de winkel. 1 persoon per 10m² en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk als er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.  

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.

Sluiting niet-medische contactberoepen

Het gaat hier om schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers, tatoeage- en piercingsalons.

Jeugd en onderwijs

De lessen van alle onderwijsniveaus (kleuter- (de meeste), lager- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie. 

Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau. 

Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.

Striktere controles op telewerk 

Controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt. Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden.

Niet-essentiële reizen blijven verboden 

Niet-essentiële reizen tijdens de paasvakantie blijven verboden. De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.


UPDATE VRIJDAG 19 MAART - FEDERAAL OVERLEGCOMITE
 Versoepelingen worden gepauzeerd:
  • de versoepelingen die op 1 april zouden ingaan worden op pauze gezet
  • zoals heropening van pretparken en buitenevenementen (ook erediensten) met 50 personen
  • wel blijvend engagement om geplande versoepelingen op 1 mei te vrijwaren (heropening horeca bijvoorbeeld)
Jeugd en scholen:
  • jeugdkampen tijdens de paasvakantie enkel zonder overnachting, in de buitenlucht en in kleinere groepen van maximaal 10 kinderen in plaats van 25
  • de ministers van onderwijs wordt gevraagd om bijkomende maatregelen te bepalen tegen maandag 22 maart
Bedrijven:
  • nieuwe oproep tot het nog steeds verplichte telewerken
  • sneltests voor werknemers die niet van thuis kunnen werken in risicogevoelige sectoren, zoals politie- en brandweermensen, postbodes en douaniers. 
Geen vroegere avondklok:
  • de huidige avondklok blijft gelden: van middernacht tot 5 uur 's ochtends
Minder volk op de trein:
  • in het weekend en tijdens schoolvakanties mogen op treinen naar toeristische bestemmingen enkel nog de zitplaatsen aan het raam bezet zijn. Voor kinderen onder de 12 jaar wordt een uitzondering gemaakt
  •  
BESMETTINGSCIJFERS SPECIFIEK VOOR TIELT  

Je kan de evolutie van de Sciensano-cijfers specifiek voor Tielt volgen via deze linkDe cijfers krijgen elke dag een update mee.

GEWIJZIGDE TESTSTRATEGIE SINDS 23 NOVEMBER

Sinds maandag 23 november geldt een aangepaste teststrategie inzake hoogrisicocontacten. Een overzicht van wanneer je je moet laten testen en in quarantaine of isolatie moet gaan, vind je via deze link.