naar top
Gemeente staden

Eén keuzemenu voor noodnummers 112 en 101

Vanaf 11 februari is er één keuzemenu voor beide noodnummers. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen, ook als je geen of de verkeerde keuze zou maken.

Het keuzemenu is als pilootproject tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 ingevoerd in de provincies Namen en West-Vlaanderen en is daarna positief geëvalueerd. Het gebruik van de technologie had een positieve invloed op zowel het terugdringen van het aantal nutteloze oproepen als op het terugdringen van het aantal oproepen dat van 112 naar 101 moet worden doorgeschakeld (en vice versa).

Dankzij dit keuzemenu kunnen burgers efficiënter en sneller geholpen worden omdat ze enerzijds meteen in de juiste noodcentrale terecht komen, en anderzijds omdat er meer lijnen vrij blijven omdat operatoren in de noodcentrales zich niet moeten ontfermen over nodeloze oproepen of tijd moeten spenderen aan het doorschakelen van oproepen.

Alle info vind je in het bijgevoegde persbericht van de FOD Binnenlandse Zaken.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 februari 2020