naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Winterweer - Hou je stoep sneeuw- en ijsvrij

In de koude wintermaanden bemoeilijken de weersomstandigheden het wegverkeer meer dan eens. Sneeuw, hagel, ijzel … kunnen de voetpaden en wegen omtoveren in gladde ijspistes.

Het stadsbestuur zet de nodige middelen in om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden, maar vraagt ook medewerking van de inwoners.

STROOIPLAN

In het kader van de ‘gladheidsbestrijding’ doet het stadsbestuur van november tot eind maart een beroep op een aannemer om een groot deel van de straten ijsvrij te houden. Een strooiplan bepaalt welke straten bestrooid worden. De algemene regel is dat invalswegen, centrumstraten met veel verkeer, de omgeving van het ziekenhuis, de schoolomgevingen en de wegen waar bussen van De Lijn rijden, bestrooid worden. Er wordt tevens naar gestreefd dat alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg aantreffen.

WAAR WORDT ER GESTROOID?

Bij weertype geel (lichte wintertoestand) wordt vanaf vier uur ‘s morgens een beperkte route bestrooid: de grote gemeentelijke invalswegen, de centrumwegen, de straten rond de scholen en het ziekenhuis en de hellingen in woonwijken. Bij weertype oranje of rood (matige en zware wintertoestand) worden de gemeentelijke wegen, zowel ‘s nachts als overdag, gelijktijdig door drie strooiwagens aangedaan.

De eerste strooiwagen verzorgt de grote invalswegen, de centrumstraten van Schuiferskapelle en de industriezones. De tweede bedient het centrum van Tielt en de hoofdassen van de woonwijken. De derde strooiwagen rijdt uit in Kanegem en Aarsele.

SNEEUWRUIMEN

De aangestelde aannemer staat ook in voor het sneeuwruimen. Bij sneeuwval wordt de sneeuwruimer in eerste instantie ingezet om de invalswegen en industrieparken sneeuwvrij te maken. De combinatie van sneeuwruimer en zoutstrooier heeft het voordeel dat in een beweging de weg sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt. In de tweede lijn worden dan ook de belangrijkste centrumwegen en hoofdassen van woonwijken geruimd. Tevens werkt de stad met landbouwers samen om bij sneeuwval de deelgemeenten en de landbouwwegen te ruimen. Zij worden opgeroepen door de stadsdiensten om gelijktijdig hun werk uit te voeren.

HOU DE STOEP NET EN VEILIG!

Als bewoner van een woning dien je in te staan voor het ruimen van sneeuw, ijs, hagelstenen ... op het voetpad, in de berm, de goten of de rioolroosters. Dit wordt bepaald in het Algemeen Politiereglement van de politiezone Regio Tielt, art. 3.5.3.0.3. e.v..

Ook voor de postbodes en diverse hulpdiensten is het van belang dat de stoep sneeuw- en ijsvrij is, zodat zij veilig en tijdig hun werk kunnen doen.

STROOIZOUT

De stad stelt geen strooizout ter beschikking.

Voor de aankoop van strooizout verwijzen wij naar de doe-het-zelfzaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.

Alvast bedankt voor je medewerking!

 
 
Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 november 2022
stoep sneeuwvrij

Openingsuren & contact

Omgevingsloket

adres
Markt 138700Tielt
Tel.
051 42 81 40
F
051 40 51 89

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht