In Vorm > Mechelen: architectuur in de stad van de maneblussers

Deze informatie is niet meer actueel!
Met bezoek aan het huis Lens van Huib Hoste Een frisse architectuurwandeling door deze middeleeuwse stad, die na wereldoorlog I grotendeels werd heropgebouwd. Het interbellum bracht nieuwe architecturale inzichten, met als hoogtepunt het huis Lens. Recente ontwikkelingen situeren zich langs belangrijke 'ankers': de Veemarkt, het congres- en erfgoedcentrum Lamot, het gefaseerd openleggen van de ...

Wanneer

  • 04 mei ’19 (za)
    van 09.45 u tot 16.00 u

Prijs

€ 37,00 (Basistarief: 37,00 €)

Waar

naam
Cultuurcentrum Gildhof
adres
Sint-Michielstraat 98700 Tielt

Tickets

Telefoon
051 42 82 20

Info

Met bezoek aan het huis Lens van Huib Hoste

Een frisse architectuurwandeling door deze middeleeuwse stad, die na wereldoorlog I grotendeels werd heropgebouwd. Het interbellum bracht nieuwe architecturale inzichten, met als hoogtepunt het huis Lens. Recente ontwikkelingen situeren zich langs belangrijke 'ankers': de Veemarkt, het congres- en erfgoedcentrum Lamot, het gefaseerd openleggen van de Melaanvliet. Na de realisatie van het masterplan van Secchi & Vigano werden de straten, pleinen en Dijleboorden opnieuw aangename plekken van stedelijke interactie. Telenet, het Euroshoppingcomplex, het Arsenaal en tal van particuliere initiatieven tonen dat waardevolle hedendaagse architectuur niet in tegenspraak moet zijn met haar historische context.

Tussen twee hoge appartementen op de Schuttersvest steekt het huis dat Huib Hoste in 1934 ontwierp voor advocaat Lens. Hoste (1891-1957) mag gezien worden als één van de belangrijkste modernisten van ons land, opgeleid in het Gentse milieu van architect Louis Cloquet, in de sfeer van de neostijlen. Hoste ontvluchtte WOI in het neutrale Nederland en leerde er het werk van Berlage, Van 't Hoff, Wils, Oud, Kramer en De Klerk, en kunstenaars als Mondriaan en Van Doesburg kennen. De kerk van Zonnebeke, de woonwijk klein Rusland in Zelzate getuigen van Hoste's modernistische inzichten in baksteenarchitectuur. In het interbellum ontwierp hij talrijke burgerwoonsten, waarbij hij evolueerde van elementarisme, zoals het bekende Zwarte Huis in Knokke, naar internationaal getint modernisme, waarvan het huis Lens een mooie exponent is. Hoste was theoreticus: in 1928 werd hij lid van het Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM), een organisatie ter bevordering van functionele architectuur en stedenbouwkunde, waar ook Le Corbusier toe behoorde. In tijdschriften als 'Opbouwen en Ruimte' reflecteerde hij over architectuur en stedenbouw van de toekomst.
In de namiddag bezoeken we de woning Lens, zowel buiten als het schitterend bewaarde interieur: een exclusieve kijk op een modernistische parel.

Begeleiding: deskundige architectuurgidsen van vzw korei
Prijs: 37 euro (middagmaal niet inbegrepen: voldoende tijd om vrij een maaltijd te nuttigen in het centrum)
Locatie: Afspraak aan voorkant station Mechelen
I.s.m. vormingplus Midden- en Zuid West-Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be