naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

De zomer komt eraan: spring zuinig om met water!

De Watergroep, die dagelijks instaat voor de levering van kwalitatief drinkwater in Tielt, raadt aan om in droge periodes spaarzaam om te gaan met drinkwater. De natuur staat er weliswaar mooi groen bij, maar de grondwaterpeilen zijn nog niet helemaal hersteld van de voorbije droge zomers.

Hieronder enkele nuttige tips voor een verstandig en zuinig drinkwatergebruik.

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
  • De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
  • Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien. 
  • Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
  • Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips om water te besparen vind je op www.dewatergroep.be/zomertips.

Deel deze pagina
Dit artikel werd gepubliceerd op 25 mei 2023